Els vins rosats han estat infravalorats durant molt de temps. S’ha cregut de manera errònia que no tenien prou cos per ser negres ni acidesa per ser blancs. Se’ls ha considerat vins neutres, la qual cosa els ha deixat en segon pla en molts moments de la història. Lluny de ser veritat, els rosats cada vegada prenen més força com a vins per fer grans maridatges, sobretot quan es parla de marisc. Per això i amb motiu de l’any en què Catalunya és Regió Mundial de la Gastronomia, la DO Conca del Barberà organitza una jornada de maridatge per fer valdre la versatilitat dels vins rosats de la DO a l’hora de degustar-los junt amb marisc de la costa catalana.
El Palau Robert ha estat l’escenari d’aquesta aposta per fer valdre els rosats de la DO i Marta Cortizas l’encarregada de conduir un tast guiat amb degustació. Cortizas va ser la millor sommelier de Catalunya 2024 i d’Espanya 2025. Actualment, és una de les sommeliers del Celler de Can Roca. “Els vins rosats, tot i que molts cops pels sommeliers passen desapercebuts i no els tenim prou en compte, ens ofereixen unes possibilitats de maridatge infinites”, ha assegurat en unes declaracions remeses a Vadevi. L’experta també ha animat als professionals a sortir de l’establert i trencar barreres a la recerca d’aquella unió gastronòmica desitjada. En aquest sentit, s’ha convertit en la defensora dels rosats de la jornada i ha demostrat que tenen molt a aportar, sobretot maridats amb bon menjar.
La jornada també ha comptat amb la presència de Joan Gené, director general de l’INCAVI, que ha confirmat que “la figura del sommelier i el seu profund coneixement del producte, esdevé clau com a mediador estratègic entre el celler i el client i, a l’hora, és un prescriptor de vi català amb DO que crea confiança, genera experiència i ajuda a la tria final del consum”. Així, s’ha alçat també a favor dels rosats, tot recordant que gràcies, els prescriptors cada vegada hi ha més gent interessada pels vins de Catalunya.
Jugar amb vins i plats alternatius
L’objectiu principal de la jornada ha estat fer valdre els rosats, però també posar-los al costat d’un bon menjar que pugui reactivar la seva versatilitat. Per això, els vins rosats de la DO Conca de Barberà s’han complementat amb les creacions culinàries del Manu Núñez, xef dels restaurants Batea i Besta de Barcelona, on s’han ressaltat alguns productes gastronòmics com la gamba blanca de Barcelona, el bonítol del Mediterrani o el llagostí de Vinaròs. A més, l’acte ha tingut un format interactiu, on els assistents han pogut participar i jugar de forma activa proposant quines idees de plats alternatius creien que podien maridar millor amb els vins rosats de la DO Conca de Barberà.